Работата на 49-ия парламент завърши с единодушното приемане на пълна забрана

...
Работата на 49-ия парламент завърши с единодушното приемане на пълна забрана
Коментари Харесай

От днес за утре: Депутатите окончателно забраниха хазартната реклама в медиите

Работата на 49-ия парламент приключи с единомислещото приемане на пълна забрана за хазартна реклама в медиите. Предизборните ремонти бяха признати в Закона за хазарта за по-малко от седмица и на процедура не разрешават рекламата на хазарт по малките екрани, радиа, печатни и онлайн медии. Освен това депутатите вкараха още по-строги ограничавания и наказания за казината и онлайн залаганията.

Хазартната реклама ставаше все по-агресивна в последните две години с навлизането на нови играчи на пазара и привличането на известни персони в рекламите. Срещу тази вълна нееднократно се обявяваха родители, като тематиката даже стана обект на полемика в Народното събрание преди към година. Но два на 25 април ГЕРБ и Движение за права и свободи внесоха законопроекта, който по техните думи отлежавал от дълго време, и то откакто единствено две седмици по-рано сходен план на „ Възраждане “ бе отритнат.

Окончателното приемане на поправките мина без никакви диспути, като единственият коментар всъщност бе на „ Възраждане “, които описаха измененията като „ една огромна крачка в вярната посока “ и които също показаха като „ учудваща “ смяната на позициите на останалите групи.

С цялостно болшинство в пленарна зала възбраната бе публично одобрена. Изключение се прави само за излъчването на тиражите на Българския състезателен тотализатор по Българската национална телевизия и тяхното анонсиране.

За възможни нарушавания ще следи Съветът за електронни медии (СЕМ) и при съществуване ще сезира Националната организация за приходите (НАП) за осъществяване на административно наказателно произвеждане.

Забраната за хазартната реклама влиза в действие незабавно – три дни след обнародването на закона в Държавен вестник, което значи още идната седмица.
Къде ще бъде рекламата в този момент?
Очакванията на медийния бизнес е в този момент рекламата на
хазарт да прелее в обществените мрежи, като Фейсбук, Instagram, LinkedIn, където регулацията от българските законодатели е по-трудна.

Тя остава разрешена и на билбордове, само че на най-малко 300 м от учебни заведения. Позволена ще бъде и върху спортни екипи, спортни зали, игрища и други. На всички места, на които рекламата остава разрешена, се не разрешава тя да съдържа числа.
Рекламният
залог
За медиите в България – малките екрани, радиа, печатни издания и уеб страници – хазартната реклама съставлява доходи от към 170 млн. лева и актуалната възбрана обърква бюджетите им. Сред най-големите бенефициенти са двете частни медийни групи към bTV и Nova.

Въпреки бързото приемане на поправките в Закона за
хазарта десетки медии надигнаха глас против тях. Мотивите им бяха, че без приходите от хазартна реклама качеството в медиите ще падне, ще се наруши финансовата непоклатимост, ще се закриват работни места, а националната телевизия, водена от Емил Кошлуков, даже разгласи, че ще бъде затруднена да придобива права за лъчение на спортни събития, като Олимпиадата или Европейско и Световно състезание по футбол, при липса на доходи от хазартния бизнес.

Именно Летните олимпийски игри и Европейското състезание по футбол са идващите два огромни спортни форума след няколко месеца, а хазартната асоциация показва, че поради тях

малките екрани към този момент са възнамерявали своите бюджети “ и „ са налице подписани контракти и поети задължения “.

Групата към „ 24 часа “ и „ 168 часа “, да вземем за пример, даже показва, че от възбраната „ ще завоюва Путин, тъй като доста от незаконните псевдо новинарски уеб сайтове са регистрирани в Русия “.

Медиите порицаха политиците с причини, че всичко това се прави в предизборна обстановка и за печелене на гласове.
А какво е хазартната реклама?
Депутатите сътвориха и определение за рекламата на
хазартни игри:

" Реклама на
хазартни игри е популяризирана във всякаква форма, с всевъзможни средства информация, която непосредствено приканва потребителите да вземат участие в хазартни игри, включително като основава усещане, че с присъединяване в играта потребителите ще могат да разрешат персонални или финансови проблеми или ще реализиран финансово благоденствие, или приканва жителите да вземат участие в играта с обещания за огромни облаги. Реклама на хазартни игри е и всяка форма на комерсиално обръщение, известие, рекомендация или деяние, която употребява наименованието на хазартни игри или комерсиална марка на уредник на хазартни игри, както и компания или комерсиална марка на уредник на хазартни игри върху артикули и артикули. "
Още спирачки за хазартния бизнес
Депутатите не разрешиха и
казината в обитаеми места с под 10 хиляди души. Вече съществуващите такива би трябвало да затворят до 3 години, а разрешителни за нови няма да бъдат давани. Изключение се прави в курортите и в обитаемоте места на 30 км от Граничен контролно-пропусквателен пункт.

Депутатите разшириха и регистъра с лица, които не могат да играят
хазарт, само че от 1 януари 2025 година В него към този момент ще влизат хората, които получават месечни обществени помощи, като те ще бъдат добавяни в листата от Национална агенция за приходите. В регистъра ще влязат лица с психологични разстройства и такива, сложени под забраняване, за което ангажимент ще има Министерство на здравеопазването.

Ако игралният оператор въпреки всичко им разреши, той към този момент ще получи и по-солидна санкция – 5000 лева за първо нарушаване, 20 хиляди лева за второ и лишаване на лиценз при трето.

По данни на Национална агенция за приходите към края на март в листата участват към 36 хиляди души.

Депутатите задължиха министрите на финансите и опазването на здравето да вкарат предел за престой на интернет страниците на хазартните компании, оптималната загуба за избран интервал, оптимален размер на залозите за избрани типове
хазартни игри в избрани часови диапазони като след 22 ч., тъй като се допуска, че тогава потребителите може да са под въздействието на алкохол. Прието бе и понижени оптимални стойности за лица под 24 години. Тези оферти бяха импортирани от някогашния министър на електронното ръководство Божидар Божанов и също влизат в действие от 1 януари 2025 година

Депутатите задължиха още хазартните компании да създадат най-малко 750 хиляди лева вложения в районите, на които отварят игрална зала.

Депутатите утвърдиха още
бонусите, които хазартните компании дават, да не се регистрират като разноски, които са освободени от налози. Това бе малка врата до момента, с която бизнесът намаляваше данъчната си основа.
Опит за отпор
Компаниите от хазартния отрасъл в България – водачите, а и по-малките играчи, които навлязоха на пазара в последните няколко години – се пробваха да предотвратят възбраната с претекстове, че това няма да докара до претенции резултат, а точно – по-малко деца и млади да играят
хазарт.

Те направиха редица оферти като по-големи
хазартни такси, които да се внасят в бюджета, а органи като Национална агенция за приходите и Съвет за електронни медии да преглеждат медийните проекти и наличие и да вземат решение дали е възможно.

По отношение на ограничаването в броя на
казината браншът оферираше това да засегне единствено обитаеми места с под 1000 или 2000 души, както и да има изключение, в случай че те се намират на основен крайградски път.

Хазартният бизнес предложи и да бъде неразрешена хазартната реклама сред 6 и 19 ч., което на процедура щеше да остави прайм тайма свободен.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР